Kloklipp


Klørne er en del av huden og består av keratin, på lik linje med negler og hår. En klo er bygd opp av klobeinet, et lag med lærhud som inneholder blodkar og nerver og klokapselen som dekker kloa. Klobeinet tilsvarer vårt ytterste ledd på fingeren. Det er klokapselen vi klipper av når vi klipper klør. Klokapselen er veldig hard øverst og på sidene, mens den er mykere på undersiden. Undersiden av kloa kalles også sålen.

Det er viktig med regelmessig klostell for at hunden skal kunne bevege seg normalt, og for at det ikke skal oppstå smerte.


For at kloklipping skal bli en god opplevelse for både hund og eier er det viktig at man trener på dette helt fra valpestadiet. I første omgang må man lære hunden å bli vant til at man tar på, holder fast og håndterer potene og vende de til lyden av klotanga. Man trenger ikke klippe hver gang, men prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Ta på potene, gi godbiter og ros. Et tips er å generelt klippe klør når valpen er rolig, mett og har lekt fra seg, en leken valp kan være lite samarbeidsvillig. Dette gjelder også voksne hunder. Vær vennlig, men bestemt når du vil at noe skal gjennomføres.


Vi klipper klørne til valpene flere ganger før de forlater oss. Vi anbefaler at man fortsetter jevnlig å klippe klør. Da blir ikke det en dårlig oppleverse for valpen og hunden.


Hvor mye klørne slites varierer veldig mellom hunder og hvilket underlag de går på. Generelt bør klørne klippes hver 7.-14. dag.


Hvordan klippe klør?

Finn en god arbeidsstilling for både deg og hunden din. Hundens størrelse og hvor villig den er til å klippe klør spiller en rolle.


For å klippe klørne riktig må man vite litt om hvordan kloa er bygd opp. På lyse klør kan man ofte se lærhuden som et rosa område på innsiden av klokapselen, og det kan da være lett å se hvor langt man kan klippe. Det er dog ikke noe vanskeligere å klippe klørne på hunder som har mørke klør. Dersom kloa er lang kan det være en fordel å klippe på skrått fra hver side, for å komme lengst mulig inn mot lærhuden uten at det begynner å blø.


Et godt tips er at man som regel kan begynne med å klippe av det spisse «nebbet» ytterst og klippe litt og litt av gangen. Når du har klippet et stykke inn på kloa vil du etter hvert se et grått område og når det dukker opp en mørk flekk sentralt bør du gi deg. Man må også klippe ulveklørne til hunden regelmessig da disse vokser mer enn de andre klørne, siden de ikke utsettes for samme slitasje.


Dersom du er uheldig og klipper litt for mye slik at det begynner å blø, er dette ikke farlig. I de fleste tilfeller gjør ikke dette vondt for hunden og blødningen vil stoppe av seg selv. Du kan eventuelt bruke blodstopp eller kaliumpermanganat, for å få blødningen til å opphøre fortere.

Er man uheldig er det viktig at man beholder roen og forteller både seg selv og hunden at dette går helt fint. Man bør dog unngå å klippe veldig langt inn, da dette kan medføre skader på klobeinet og i verste fall infeksjoner. Klipp heller i flere omganger.